Karlův most a Hvězda

Víš, co mají společného letohrádek Hvězda a Karlův most? Oba jejich zakladatelé věřili v magickou moc čísel a hvězd. I proto si prý Karel IV. ráno 9. července 1357 pěkně přivstal, aby přesně v 5:31 položil základní kámen mostu, který měl díky tomu přetrvat staletí. Ferdinand Tyrolský zas dal o 200 let později letohrádku Hvězda do vínku magii geometrie a sílu jedné velké, na svou dobu pěkně „punkerské“ lásky.

Datum založení Karlova mostu nevybral císař Karel IV. náhodou: 1357 – 9/7 – 5:31. Všimli jste si? Je to to řada výhradně lichých čísel od 1 do 9 a zase zpátky. A to není vše. Hvězdy nad Prahou ten den stály v mimořádně příznivé konstelaci a Karel IV. věřil, že díky tomu most přečká potopy i války – a vypadá to, že měl pravdu.

To Ferdinand Tyrolský, zakladatel letohrádku Hvězda, přimíchal k astrologii i své nemalé znalosti geometrie. Když se 27. června 1555 sešly hvězdy tak, jak měly, položil základní kámen letohrádku Hvězda ve stejnojmenné oboře na okraji Prahy. Pro stavbu vybral tvar hexagramu neboli Davidovy hvězdy – dvou protínajících se rovnoramenných trojúhelníků, symbolizující dobro a zlo. Letohrádek věnoval své velké životní lásce – krásné, vzdělané, ale neurozené Filipíně Welserové, kterou si vzal „na zapřenou“ a vzdal se kvůli ní trůnu. Dvacet dlouhých let žili Ferdinand a Filipína v tajném manželství, než jejich sňatek konečně uznal papež.

I díky této neobyčejné lásce z 16. století se dodnes můžeme těšit z kouzelného letohrádku, v jehož okolí se odehrává tak trochu jiná knížka pohádek „Dobrodružství pana Kolečka“. Je určená dětem od 3 do 8 let a kromě poutavých příběhů a půvabných ilustrací obsahuje i mnoho zajímavosti, které překvapí i rodiče. Už v září 2017!