Křest nových šestkových pohádek vyšel na jedničku

Křest naší naučné místopisné knížky „Nová dobrodružství pana Kolečka – Pohádky od Hvězdy“ proběhl v Památník národního písemnictví / Muzeum literatury v Bubenči ve čtvrtek 12. října 2023 a byla to velká radost. Doslova. Přišlo přes sto dětí a dospělých a nádherní autobusoví veteráni z Muzeum dopravy ve Strašicích opravdu přijeli a vozili děti i dospělé jako v knížce! Kmotři pohádek – herec/architekt David Vávra a Theodora Remundová, zastupující svou maminku Ivu Janžurovou – byli milí. A návštěvou nás poctil dokonce pan primátor, který má – stejně jako jeho dva synové – pohádkové příběhy pana Kolečka rád. Byla to prostě doslova a do písmene velká jízda.

Červenoboký Šemík nechyběl

Opravdický Šemík (Karosa ŠM 11) musel zůstat v deponii v Garážích Klíčov, ale Míša, která pohádky napsala, je také profesionální cukrářkou, a tak upekla sladkou zmenšeninu Šemíka. Dort – autobus, to se hned tak nevidí! Děti dort během slavnostních proslovů upřeně pozorovaly a k tomu je zaujala krásná tabla s obrázky z knihy, které připravil Pan Ilustrátor Jan Lastovicka. A byly tudíž pohádkově hodné.

Klid však skončil, jako když utne, když přišla jízda autobusy. Děti a rodiče oba veterány zcela naplnili, z čehož vyplývá, že na akci muselo být přes sto lidí, jelikož kapacita jednoho busu je kolem 45 míst a na některé dospělé se ani nedostalo. Nádherní nablýskaní veteráni Ešda (Karosa ŠD 11) a Ešelka (ŠL 11) z Muzea dopravy ve Strašicích u Rokycan nás provezli Hanspaulkou a Dejvicemi. Všude se lidi na ulicích za námi otáčeli a mávali nám. Duo krásných veteránů prostě budí pozornost a emoce.

Domů jsme šli všichni trochu unavení, ale plni zážitků. Bubeneč zažil akci, na jakou se nezapomíná.

Brzy na viděnou!

Takže děkujeme za hojnou účast a těšíme se na viděnou na procházce Po stopách pana Kolečka, která proběhne koncem listopadu. Podrobnosti již brzy – tak sledujte náš Facebook nebo tyto stránky a buďte v obraze!

Karosa ŠD 11 a ŠL 11, řečení Ešda a Ešelka,
bratranci pohádkového autobusu Šemíka